JaanaValle

Vanhusten hoito

Luin Espoonkaupungin arviointikertomusta ja sieltä löytyi paljon mielenkiintoisia Espoon tavoitteita. Espoon kaupungilla on kotihoidossa työvoimassa saatavuusongelmia, heillä suurin osa on Seuren keikkalaisia ja vanhuksella saattaa joka käynnillä käydä eri hoitaja, mikä ei todellakaan luo turvallisuuden tunnetta vaan on pelottavaa. Vanhuksia haastatellessa he eivät pidä siitä että heitä hoitamaan tuleva henkilö ei tunne heitä, näin ei pääse syntymään turvallista hoitosuhdetta hoitajan ja hoidettavan välille joka olisi todella tärkeää. Useimmilla vanhuksilla kotihoidonhoitaja on ainoa kontakti muihin ihmisiin. Kun ihminen ikääntyy niin jossakin vaiheessa käy niin että hänen kaikki ystävät ovat jo kuolleet ja lapset perheineen asuvat kaukana tai ovat kiireisiä eivätkä ehdi vanhuksen luokse.

Espoon tavoitteena on että vuoteen 2021 mennessä luovutaan laitoshoidosta, jolloin yli 75 vuotiaista asuu kotona 93%. Perusteena palveluja kehitetään mm mobiilein työvälinein ja teknologialla, hyödynnetään etäkotihoitoa mm kuvayhteyksin. Eli toisin sanoen Jorvin päivystyksen hoitajien työt lisääntyvät entisestään kun päivystyksessä ollaan nytkin äärirajoilla ja kun useampi iäkäs kaipaa ihmiskontaktia ym. Täytyy sanoa että nyt on kyllä mahdottomat ajatukset Espoon kaupungilla. Tälläinen tavoite ajaa vanhukset siihen että ambulanssikyydit ja päivystyksen ruuhkautuminen nykyisestä ruuhkasta vain pahentuu ja muuttuu katastrofaaliseksi ja se tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin se että vanhuksille järjestettäisiin enemmän kodinomaisia vanhustenkoteja.

Vanhuksen ambulanssikyyti päivystykseen ja hoitopäivä maksaa kaikkine kuvantamisin 1000e reissu ja maksajina veronmaksaja, tuolla rahalla voisi palkata 2 viikoksi yhden hoitajan. Päättäjillä ei ole mitään käsitystä eikä kokemusta vanhustenhoidon tarpeista. Meillä päivystyksessä suurin osa on vanhuksia jotka eivät pärjää kotona, niinpä heitä kierrätetään viikottain meidän kautta espoon sairaalaan ja kotiin ja sama rumpa viikon päästä. Tämä ei ole inhimillistä kenellekään ja todella kallista. Me hoitajat toivoisimme laitospaikkoja lisää, mutta Espoo aikoo lopettaa ne vuoteen 2021 mennessä. Ensin kannattaisi ottaa selvää asioista ennenkuin esittää tälläista vaihtoehtoa. Näin ei säästö tehdä päin vastoin. Olisi järkevintä rakentaa vanhuksille ryhmäkoteja missä voisivat asua sellaiset vanhukset jotka eivät halua asua yksin. Tietenkin ajatus että kaikki voisivat asua omassa kodissa loppuun saakka on varmasti ihana ajatus, mutta jos vanhus joutuu viikottain hakeutumaan sairaalaan niin se ei ole inhimillistä, näin ei voi jatkua, päättäjien on otettava selvää asioista ennenkuin alkavat pohtia mikä olsi sekä rahallisesti ja i himillisesti järkevintä. Se että tuodaan teknologiaa mukaan on hyvä asua, mutta niillä ei voi korvata kokonaan hoitajia, mutta ne voivat toimia hyvänä lisänä vanhustenhoidossa.

Vanhuksien määrä yhteiskunnassa kasvaa vuosi vuodelta, koska ihminen elää yhä kauemmin ja iän myötä myös sairauksia tulee lisää. Vanhukset tarvitsevat yhä enemmän muiden ihmisten apua. Laitoshoitomaista elämistää tulee lisätä, varmasti löytyy työttömiä ihmisiä jotka voisivat toimia vanhusten seurana ja auttaa vanhusta pienissä päivittäisissä ongelmissa. Vanhusten parissa työskentelevien ei tarvitse olla hoitoalan ihmisiä, ei vanhus tarvitse hoitoa asuessaan vaan apua arjessa selviytymisessä sekä ulķoilu ja oleskelu seuraa. Vanhus tarvitsee vaikkapa apua kenkien pukemisessa tai kaupassa käymisessä. Tällainen asuminen jonkun kanssa loisi lisää työpaikkoja ja tyytyväisyyttä sekä hyvinvoinnin tunnetta vanhukselle ja työntekijälle ja varmasti on hyödyllisempää ja halvempaa yhteiskunnalle kuin se mikä tilanne on nykyään. Asunnossa voisi asua vaikka neljä vanhusta ja heidän luonaan kolmessa vuorossa kävisi työntekijä tai heidän kanssaan voisi vaikka asua työntekijä jos halukkaita löytyy ja vanhuksethan olisivat suht hyväkuntoisia eivät vuodepotilaita. Usea vanhushan kaipaa vain seuraa yksinäisyyteen ja siksi joutuu käymään päivystyksissä kun ei kotona pärjää kun siellä on yksinäistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kiitos Jaana, hieno kirjoitus! :)

Toimituksen poiminnat