JaanaValle

Päivystysten ruuhkautuminen

Somessa on ollut artikkeleita sairaanhoidon päivystysten ruuhkautumisista. Päivystyksissä potilaat joutuvat odottamaan usein tunteja. Odotusaikojen pidentymiseen on monta syytä. Espoon päivystyksen ruuhkautuminen johtuu kasvaneesta potilasmääristä sekä jatkohoitopaikkojen puutteesta. Kasvanut potilasmäärä johtuu ikääntyvien määrän lisääntymisestä ja uudenmaan kasvavasta asukasmäärästä. Myös terveyskeskusten laboratorio ja kuvantamispalvelujen vähentyminen kuormittaa päivystyksiä. Ongelmat kasaantuivat kun Espoon uusi sairaala rakennettiin. Espoon sairaalassa on hienot osastot ja kuntoutuslaittetakin löytyy, ainoa pulma vain on että potilaspaikkoja on paljon vähemmnän kuin niissä sairaaloissa mitkä Espoon sairaalan perustamisen jälkeen lopettivat toimintansa. Oli järjen köyhyyttä rakentaa tuollainen sairaala johon ei entisetkään potilaat mahtuneet sisälle. En ymmärrä mitä päättäjät ajattelivat. Meille kerrottiin että vaikka potilaspaikkoja on kymmeniä ellei sata vähemmän niin uudessa sairaalassa, niin potilaat kuntoutetaan nopeammin kotikuntoisiksi. Me hoitajat ihmettelimme miten se tulee onnistumaan kun potilaat jotka menevät jatkohoitoon Espoon sairaalaan ovat kuitenkin iäkkäitä, nuorimmat 70 vuotiaita monisairaita. Ei heitä pysty millään konstilla kuntouttamaan parempaan kuntoon kuin mitä he ovat. Moni vanhus joka asuu kotona ei pärjää vaikka kotihoito käy maksimi määrän päivässä.

Espoossa pitäisi olla enemmän vanhanajan vanhustenkoteja joissa vanhuksilla olisi seuraa ja tarvittaessa koko ajan joku paikalla jos tarvitsee apua. Nykyäänhän vanhus on joutunut oravanpyörään mikä ei ole inhimillistä. Hän tulee päivystykseen esim kotona pärjäämättömyyden vuoksi, mutta somaattista hoidettavaa hänestä ei löydy. Koska potilas ei voi mennä kotiin niin hän jää odottamaan osastopaikkaa. Kun hän pääsee osastolle niin siellä hän kotiutuu muutaman päivän päästä ja menee kotiin, kunnes hän taas muutaman päivän päästä tulee päivystykseen samasta syystä ja oravanpyörä on valmis. Tämä oravanpyörä tulee todella kalliiksi yhteiskunnalle, ensin vanhus tulee päivystykseen ambulanssikyydillä, mikä maksaa satoja euroja, sitten hän kuormittaa päivystyksen ja jos hän on vielä muistisairas hän menee aivan sekaisin eikä ymmärrä miksi on sairaalassa tai missä on. Hän saattaa työllistää koko ajan hoitajan joka on poissa muiden potilaiden hoidosta ja näin muiden hoito viivästyy. Hän saattaa aiheuttaa itselleen lisää vahinkoa putoamalla vuoteesta tai kaatumalla. Tämä saattaa kestää vuorokaudenkin ennenkun hänet saadaan osastolle ja sieltä kotiin, mutta tästä ei ole apua koska sama saattaa toistua jo seuraavana päivänä kotiutumisesta. Ja yhteiskunnan rahoja kuluu tuhansia euroja. Olisi paljon halvempaa perustaa vanhainkoteja joissa olisi hoito 24/7 ja sillä olisi myös työllistävä vaikutus.

Eli ratkaisuksi olisi että terveyskeskuksiin tuotaisiin takaisin niistä poistetut kuvantamiset ja laboratoriot, sekä että yksityiset lääkäriasemat hoitaisivat potillaat alusta loppuun niin kuin ne ovat mainoksessaan luvannet ja että vanhuksille saataisin sellaisia hoivakoteja josta he voisivat turvallisesti asua eikä heille koituisi harmia siirroista. Rahaa tähän saataisiin turhasta oravanpyörästä. Näin ne ihmiset jotka tarvitsevat päivystyksen palveluita saisivat sitä inhimillisemmällä odotusajalla ja päivystyksen hoitajatkaan eivät olisi koko ajan ylikuormitettuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Osansa on silläkin, että julkisen terveydenhuollon atk-järjestelmät eivät kerta kaikkiaan toimi.

Toimituksen poiminnat